Mevrouw Janssen en de wereld

Met enige regelmaat gaat/ging Kingjay even gezellig koffie drinken bij mevrouw Janssen. Ondertussen praten ze over koetjes, kalfjes, biggetjes en andere ongedierte. Oh, en over de wereldproblematiek, Andre van Duin en Duitse krimi’s natuurlijk.

Hoe gaat het mevrouw Janssen?
Nou, ik ben een beetje van slag. Sterker nog, ik ben er niet goed van. Ik ben zelfs nog niet aan het eten begonnen en het is al zes uur geweest.

Wat is er allemaal aan de hand dan?
Nou, mijn man en ik plannen onze vakantie altijd ver vooruit. En we waren van plan om volgend zomer naar Finland te gaan. Maar ja, na die aanslag in Helsinki durven we dat ook niet meer zo goed.

En nu dan?
Tsja, vrijdag zaten we eens door de foldertjes te bladeren. We dachten dat we misschien eens iets wilders moesten doen en gewoon er eens lekker uit. Buiten Europa op vliegvakantie.

Zo, zo, mevrouw Janssen. Doet u maar ruig. En waar had u aan gedacht dan?
Om heel eerlijk te zijn, leek Washington ons wel iets. Veel te zien en toch lekker rustig. Lekker naar het Witte Huis enzo. Mijn man en ik vinden Bush zo’n aansprekende man. Maar ja, daar kun je tegenwoordig ook al niet meer veilig rondlopen. Voor je het weet schieten je ze lek.

Er is inderdaad een sluipschutter aan het werk. Maar die hebben ze volgende zomer toch wel te pakken?
Nou, we nemen liever geen risico. Nee, Washington hebben we al snel weer vergeten. Alleen is het probleem dat we toen een erg mooi foldertje tegenkwamen over een tropisch eiland dat vroeger geliefd was bij hippies. En aangezien mijn man toch ook wel zo zijn ruige dagen heeft gekend, leek ons dat wel wat.

Maar?
Dat eiland is Bali…dus dat gaat ook niet door. Ik vrees dat we dan maar moeten thuis blijven. Vliegen zit er toch al niet in, want je kunt je auto niet eens rustig parkeren op Schiphol. Nee, voor ons is de vakantievreugde er wel af.

Ik krijg net te horen dat de ontploffing in Helsinki misschien geen aanslag was. Het bleek een ongelukje van een student scheikunde.
Och, die arme jongen. Nou, da’s ook weer zo wat. Dan kunnen we misschien toch gewoon naar Finland. Ik ga mijn man gelijk een camping laten boeken in Bilbao.

Bilbao? Dat ligt in Baskenland mevrouw Janssen. Daar pleegt de ETA nog wel eens aanslag.
Baskenland? Maar ik zag het op ElandNet. Nou ja, we zijn vrijdag wel lekker bezig geweest met de foldertjes. Dan blijven we maar weer zoals elk jaar lekker thuis. Ik moet nu echt de sucadelapjes op het vuur gaan zetten hoor. Anders wordt mijn man chagerijnig. Zeker als hij hoort dat we weer niet op vakantie gaan.

Leave a Reply