Virtuele wereld

Toen ik net een internetverbinding had op mijn studentenkamer, raakte ik tamelijk verslaafd aan ICQ. Zelfs als ik diep in de nacht terug kwam van het stappen, keek ik nog even snel of er toevallig wat vrienden van me online waren. Chatsessies konden gruwelijk uitlopen tot zes uur in de ochtend.

Uiteindelijk kreeg ik een vriendin, een baan, kortom een echt leven. En raakten de ICQ-vrienden in de vergetelheid. Maar goed ook, want hoe leuk het ook was, het was veel te tijd-consumerend. Lange tijd heb ik niet meer dat gevoel gehad ergens bij te horen en vrienden te hebben in de virtuele wereld. Tot ik There.com ontdekte.

Oops, die laatste zin klinkt een beetje als een reclameslogan, maar sinds ik het ontdekt heb (en dat is ten tijde van schrijven zo’n 24 uur geleden), ben ik er tamelijk vol van. Om de wereld binnen te komen moet je een pc hebben (Mac wordt nog niet ondersteund) en moet je hardware aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarna moet je uitgenodigd worden en slechts een keer per week worden nieuwe bewoners toegelaten bij There.

Een redelijke drempel dus, maar ik ben naar binnen gegaan. Met een gratis trial, want een jaarabonnement kost bijna 50 dollar. Dan krijg je ook 20.000 There bucks. Jawel, de virtuele wereld heeft een eigen economisch systeem. Met de T-bucks kun je kleren, voertuigen, dieren, huizen en veel meer kopen. Maar je kunt de bucks ook verdienen door andere bewoners te helpen.

Zo stelde na zo’n vijf minuten in de wereld te hebben vertoefd ene Dude zich aan me voor. Hij bleek mijn mentor. Dude is een vriendelijke neger (althans, zijn avatar heeft een donkere huidskleur) en hij leende me zijn luchtfiets en gaf me wat racelessen in de buggy. Opvallend vanaf moment een hoe behulpzaam en vriendelijk de meeste bewoners bleken.

Ja logisch als ze ervoor betaald krijgen, zul je denken. Dat is waar (en slim bedacht), maar ook andere bewoners die ik tegen kwam waren zeer behulpzaam. En zij waren niet mijn mentor. Zo heb ik een nieuw t-shirt gekregen (standaard krijg je een bruine broek en een wit shirt) en een boel uitleg. En ben ik uitgenodigd voor een feestje.

Jawel, je kunt in de virtuele wereld van There.com een feestje organiseren, daar andere bewoners voor uitnodigen en die uitnodiging verschijnt dan in je eigen agenda. Je kunt gemakkelijk chatten met mensen bij je in de buurt, maar ook op afstand. Met een uitbreidingssetje kun je mensen naar je toe halen en via een kaart kun je snel naar verschillende plekken.

Ik ben ook nog meegevlogen op een soort hoovercraft van een bewoner die me daarvoor uitnodigde. En met een buggy rondgescheurd op een speciaal daarvoor aangelegd parcours. Waar je dus ook kunt racen met vrienden. En die vrienden heb ik uitgenodigd. Mijn halve adresboek, want ook daar kun je There bucks voor krijgen. Dit alles dus na zo’n 24 uur.

Met andere woorden: er kan veel! Misschien wel teveel. En het lijkt allemaal goed te kloppen. En ik er ben er veel te vol van. Dat is een risico, want straks zit ik elke dag tot diep in de nacht in There. Maar ik word tegen mezelf in bescherming genomen. Er prijkt een mededeling die alleen mogelijk is met een virtuele wereld: “The world is currently closed for maintenance“.

Leave a Reply