Angstdroom

Groot drama in Parijs. Het is januari 2005. De rust was net weer een beetje terug gekeerd. De Olympische Spelen waren zonder problemen verlopen en Iran was veel soepeler veroverd dan Irak. Deze keer stemde de Verenigde Naties wel in met militaire actie. Ze moesten ook wel na de dreiging rond de spelen in Athene en de rellen in Portugal met bijna honderd slachtoffers.

Er moest iets gebeuren en de Amerikanen waren toch al in de buurt. Wel zo gemakkelijk. In ieder geval was nu Irak weer teruggeven aan de Irakezen zelf. Natuurlijk was het land onmiddellijk vervallen in een gruwelijke burgeroorlog en hadden fundamentalistische moslims de macht gegrepen. Niet dat je daar nog iemand over hoorde. Maar waren die nou niet juist de oorzaak van alle ellende op 11 september vier jaar geleden?

Ach wat, wie maalt daar nog om? Ze wilden toch niet langer bezet zijn? Nou dan. De Amerikanen moesten wel hard ingrijpen in Iran om de wereldvrede te herstellen. En de fanatiek religieuze top in Iran is nu toch weg? De burgers in Iran hadden anders zwaar te leiden onder deze gruwelijke leiders hoor! Ja, die Ayatollah’s waren nu naar Irak gevlucht? Nou en? Hoezo is dat ironisch?

En nu dan toch weer in Parijs. Twintig bommen in metrostations afgegaan, een vliegtuig in de eiffeltoren geramd en zelfmoordaanslagen bij het Louvre. De speculaties komen snel op gang. De aanslagen op de metro lijken het werk van Algerijnse extremisten, maar het vliegtuig is onmiskenbaar het werk van Al-Qaeda en de zelfmoordaanslagen met bommen lijken het werk van Palestijnen.

Een mogelijke samenwerking met de ETA wordt niet uitgesloten. Even buiten Parijs vinden de autoriteiten nog geen uur na de aanslag drie busjes. In een van de busjes liggen onstekingsmechanismes met een protestantse bijbel in het Iers en een bandje met Spaanse katholieke teksten. Ongelooflijk! Het tweede busje is zo mogelijk nog erger: instructies voor zelfmoordenaars met Koran-teksten waarin staat dat je een martelaar wordt als je sterft voor het geloof.

Maar dan het laatste busje. Daarin ligt op de achterbank het boek ‘Hoe vlieg ik rechtstreeks in de Eiffeltoren’ vertaalt in het Noord-Koreaans. Dat zat er natuurlijk aan te komen. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap neemt een motie aan dat Noord-Korea veroordeelt. Het zou cruciale informatie achterhouden over de productie van massavernietigingswapens.

Dat Noord-Korea meebetaalt aan raad voor de Jihad die door Bin Laden is opgericht, is al snel duidelijk. Balkenende waarschuwt dat ook Nederland slachtoffer kan worden van terrorisme. Het is cruciaal dat we meedoen! Zijn die Amerikanen al klaar in Iran? Kom op, we moeten verder.

Hoezo, Iran is nog niet klaar om zichzelf te besturen? Wat maakt dat nou uit! Het is oorlog! Pak die Islamtische spleetogen? Wat nou, Noord-Koreanen zijn niet religieus? Zeur toch niet zo, dat zeggen ze alleen maar. Je zou zo langzamerhand toch wel beter moeten weten.

Leave a Reply