Een rampzalig nieuwjaar gewenst!

Ik vind het lichtelijk gevoelloos. Op de eerste beste feestdag nadat ze in Azie bijna kopje onder gaan door een waterbeving, duiken we hier een beetje met zijn allen vrijwillig in het water. En het is nog onsmakelijk ook. Gesponsord door een bedrijf dat worst maakt. Als er een ding is dat er niet uitziet na zo’n nieuwjaarsduik, dan is het wel een worst. Nou ja, ze storten ze wel weer 25.000 euro op giro 555. En er wordt gevoetbald voor Azie, DJ’s zitten in een glazen huis voor Darfur, ik heb mijn boodschappen in laten pakken door padvinders voor Darfur, artiesten zingen voor Azie en iedereen geeft gul. Meer dan 7 ton voor Darfur en miljoenen voor Azie.

Dat geeft natuurlijk wel te denken. Als er nood aan de man is, dan is er dus een boel geld in korte tijd bij elkaar te sprokkelen. Plaatjes op de radio aanvragen voor de hongerige kindertjes, iedere stem in een peiling levert een euro op…ineens voldoende ludieke acties om geld binnen te slepen. En toch hebben we continu geld tekort voor daklozen, hongerigen, alleenstaande moeders met kinders en kampen we met een begrotingskort. Logisch natuurijk als je daar geld voor binnen wilt halen met een saai systeem als belastinggeld waarvan het geld wordt aangewend ter maatschappelijk nut. Dat is lang niet leuk genoeg.

Dat belastingssysteem moet drastisch op de schop. Gerichte ludieke acties voor specifieke doeleinden. Autoruiten laten wassen voor een euro ten behoeve van nieuwe snelwegen. Rotte tomaten op Balkenende gooien voor tien euro om het staatstekort aan te vullen. Een zoentje van de cassiere voor 2,50 euro voor de daklozen (kunnen ze gelijk met die verrekte krant stoppen). Genoeg te bedenken! Zet Tineke Netelenbos, Hanja Maij-Weggen en Karla Peijs een week bij elkaar en je hebt talloze leuke plannetjes en ideetjes om veel centjes binnen te harken voor alle mensjes. De “verwende-rijke-blonde-dames-uit-het-gooi”-tacktiek om onze maatschappelijke problemen op te lossen.

Overigens mis ik nog wel een boel inzamelingsacties voor giro 555. Waar is bijvoorbeeld de gezamenlijke vereniging van inbrekers die alle inkomsten van hun kraak doneren? Of de belastingfraudeurs die de staat voor een paar ton oplichten en deze doneren? Of de hoertjes op de Wallen met de actie “Extra nat voor Zuidoost-Azie”? Of een actie van BMW-rijders die het bedrag dat ze aan snelheidsboetes in 1 week krijgen, ter beschikking stellen voor de slachtoffers? Er is nog een hoop mogelijk op het gebied van ludieke acties!

Toch vind ik het qua planning allemaal behoorlijk ongelukkig. Als er nu een tornado gaat huishouden in Mexico dan kunnen ze het daar wel schudden. Het komende jaar alstublieft even geen rampen meer, want de goedgevigheid is op. Zelfs de landen lijken tegen elkaar op te bieden om maar zo goed mogelijk het nieuwe jaar in te gaan. Amerika geeft 260 miljoen euro, de EU had nog 300 miljoen euro in de la liggen en Japan heeft de twee eerst laten bieden zodat het er met 375 miljoen euro ruim overheen kan. Als dat nog even doorgaat dan kunnen ze in Atjeh de getroffen huizen niet alleen weer opbouwen, maar ook eindelijk dat tuinhuisje erbij bouwen. Of een villa met zwembad laten bouwen. Maar dan geen golfslagbad natuurlijk.

Leave a Reply