ecran1

Analoge wereld

Ik liet laatst een glas vallen. Haastig drukte ik op CRTL-Z, maar het glas herstelde zich stom genoeg niet. Ook kon ik nergens een menu vinden met de optie ‘Ongedaan maken’. Boos stuurde ik een bericht aan kapot@glas.nl. Ik hoorde helemaal niks en kreeg niet eens een geautomatiseerd bericht terug met de mededeling dat het adres niet kon worden gevonden. Wat een achterlijke mailserver moeten ze daar wel niet hebben.

Lamlendig pakte ik maar een nieuw glas. Net op dat moment kreeg ik ontzettend zin in een Rivella Light, maar stuitte op een heuse IRL 404. Natuurlijk werd me nergens de mogelijkheid geboden om dan als alternatief Rivella Light te downloaden. Kwaad zette ik mijn interne CAPS-LOCK aan en schreeuwde het uit. Dat leek wat overdreven, maar achterlijk genoeg kon ik mijn woorden niet selecteren om ze via Opmaak -> Hoofdlettergebruik weer om te schakelen naar normale taal.

Zuchtend en steunend over zoveel achterlijkheid op een dag besloot ik maar iets te lezen. Ik pakte een gebundelde stapel uitgeprinte documenten en begon te bladeren. In het boek (zoals dat ook wel genoemd wordt) stond nog overal pannekoek geschreven. En nog wel zonder rode streepjes eronder! Gauw wilde ik de spellingscontrole inschakelen, maar die functie bleek niet aanwezig in het boek. Dat irriteerde dermate dat ik via Zoek en Vervang dan maar zelf overal het woord wilde corrigeren. Zelfs dat kon niet!

Ik sleepte het boek over de vloer en het liet het boven de prullenbak los. Tot mijn stomme verbazing bleef het daar gewoon op liggen en gleed het langzaam van het deksel af en viel op de vloer (de desktop van mijn huiskamer). Geschokt over deze aaneenschakeling van bugs en missende features, besloot ik dan maar de prullenbak te legen. Dit bleek handmatig te moeten! Daar trek ik toch echt de grens. Het idee alleen al!

Balend plofte ik op de bank. Ik zat nog niet of er werd gebeld. Oh, daar had ik nou echt even geen zin in. Snel wilde ik mijn status veranderen in ‘Afwezig’. Die functie zat dus simpelweg niet op de telefoon. Pas toen realiseerde ik me dat dat geluidje van de deurbel was geweest. Anticiperend greep ik een analoog Word-document en selecteerde een pen uit mijn pennenbakje. Nadat tien keer het ding aantikken geen effect had, pakte ik het dan van lieverlee maar vast in mijn hand.

Snel voerde ik met de vrije tekst optie de tekst ‘Afwezig’ in op het document en snelde naar de deur. Rende weer terug om de upgrade plakband binnen te halen en installeerde deze op het analoge Word-document. Bij de voordeur aangekomen positioneerde ik het document met upgrade snel op de deur en wilde het netjes centreren. Ik leer snel en besloot geen tijd aan nieuwe frustraties te verspillen en hing het zelf maar in het midden van de deur. De vertegenwoordiger bij de deur begon al tegen me te praten.

Ik pakte hem beet en bij gebrek aan een fatsoenlijk spamfilter sleepte ik hem ook maar naar de prullenbak. Halverwege bedacht ik dat dat geen zin had, want dat kreng moest ik zelf legen. En deze gast zou er ook wel weer gewoon vanaf donderen. De wanhoop nabij pakte ik mijn aansteker en probeerde de muur in de fik te steken. Kom op, dat moest toch lukken? Hoe moet ik anders ongewenste indringers buiten de deur houden? Zinloos, allemaal zinloos. Het leven is nog achterlijker dan MS-DOS. Afsluiten die hap en rebooten. Misschien gaat het morgen beter.

Leave a Reply