De dagen van de week

Ik heb een nieuwe kalender in huis gehaald. Mijn oude was namelijk zwaar achterhaald. Er stonden alleen maar feestdagen op die volslagen uit de tijd zijn. Zoals Kerst, Pasen en dat soort dingen. Daar heb je natuurlijk geen ene donder aan. Op mijn nieuwe kalender staan de dagen die er echt toe doen. Zoals Woonsdag, als het feest is bij Ikea en natuurlijk de Wokdag van Conimex. Dan gaan hele volksstammen fijn wokken.

Soms is dat wel een probleem. Dat valt de Wokdag namelijk samen met de Balansdag. Die Balansdag is een uitstekend concept. Het is een soort aflaatdag voor veelvraten. Je kunt dan eten wat je wilt, maar zo af en toe gooi je er dan een Balansdag tegenaan waarop je alleen water drinkt en droog brood eet en dan kun je weer met een gerust geweten verder leven. Je mag om vier uur op een Balansdag nog wel een Cup-a-soup, maar daar blijft het dan wel bij.

Ook de Drie Doldwaze Dagen staan natuurlijk op de kalender. Die vallen nooit samen met de Vlaggetjesweken, maar soms kan je wel net een Woonsdag tijdens die Vlaggetjesweken hebben. Dat bezorgt je natuurlijk kopzorgen. Is er ergens een C&A in de buurt van de Ikea? Is het dan net een Balansdag of kun je wel gewoon Zweedse balletjes eten? Hopelijk bieden de geniale marketeers die deze moderne feestdagen bedenken, snel uitsluitsel. Onduidelijkheid is moordend. Dat moge duidelijk zijn.

Het einde is logischerwijze nog lang niet in zicht. De vereniging van bakkers overweegt om de Maanzaaddag in te voeren. Om de bolletjes met maanzaad, die erg goed voor je zijn, opnieuw in de belangstelling te brengen. Elke maandag de dag beginnen met een maanzaadbolletje bevordert de bloedsomloop. Onderzoek is volop in gang om te zien of die aanname ook daadwerkelijk klopt.

Het Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) wil de vrijdag claimen en heeft als werktitel De Veilige Vrijdag in overweging. Uitgaande jongeren krijgen bij disco’s en kroegen gratis condooms uitgedeeld om in ieder geval een dag per week veilig te vrijen. De hardere kern van de NVSH pleit echter voor de Zaadloze Zaterdag om jongemannen te bewegen wel te vrijen op zaterdag, maar te proberen om geen zaadlozing te krijgen. Gedacht wordt aan een competitie-element waarbij het niet klaarkomen als een geweldige prestatie wordt neergezet.

Ook de politiek wil meeliften op de huidige successen en een eigen dag claimen. Donnerdag lijkt de beste papieren te hebben. Elke derde donderdag van de maand moedigt de politiek burgers aan om de hele dag tegen iedereen ‘u’ te zeggen, een boek van Pietje Bell te lezen, alleen beschaafd Nederlands te praten en op TV moeten die dag alleen fijne series uit de jaren vijftig te zien zijn.

Voor zondag schijnt een schemerige groepering de Zondige Zondag in gedachten te hebben, omdat het goed is je systeem eens in de zoveel tijd volledig te ontladen. De weerstand tegen dit voorstel is groot, vooral als de Zondige Zondag vlak na de Donnerdag valt. Het zou voor grote verwarring kunnen zorgen. De dinsdag ligt volledig open en de conceptbedenkers zijn volop bezig om hele maanden te claimen. Spend-tember zou de maand moeten worden waarop je beloont voor grote uitgaven. Koop dat jacht in Spend-tember en win een cruise!

Ik vind het heerlijk, maak geen overbodige afspraken meer met mensen en geniet van het feit dat ik niet meer hoef na te denken. Mijn dagen zijn uitgestippeld, vraag me alleen soms af wat ik tot aan vier uur, Cup-a-soup, moet doen, maar stel me gerust met de gedachte dat dat gapende gat nog vast opgevuld gaat worden. Gelukkig is het vrijdag, vroeg-naar-bed-dag. Lekker, mag ik fijn gaan slapen. Morgen is het Saaie Zaterdag, ook al heerlijk rustig.

Leave a Reply