Elke dag is er weer weer

We hebben het weeralarm gehad. Pas op! Morgen is er weer weer. Oh nee! Mensen vluchten in paniek het land uit, op de vlucht voor het weer. Maar dat was met storm en sneeuw enzo. Beetje moeilijk voorstellen nu, maar het was echt zo. Toen kwam het smogalarm. En dat was nog maar voor lichte smog, maar toch alarm. Alle ventilatoren gingen gezamenlijk aan en de smog werd weggeblazen. Nu is er een droogtewaarschuwing. Die gaat gecombineerd met een nieuwe hittegolf. Dus goh, het wordt droog tijdens een hittegolf.

De KNMI is dus lekker bezig. In de toekomst wordt er geen rotweer meer voorspeld, maar krijgt u een miezeralarm. Met name in het Noorden zou het nog wel eens ernstig kunnen gaan miezeren. Dat gaat gepaard met een depressiewaarschuwing. Van miezerweer kunnen mensen depressief worden en de KNMI raadt dan ook aan om vooral vrolijke salsamuziek te gaan draaien. En een leuke roze paraplu met bloemetjes te kopen, daar word je ook vrolijk van. Salsamuziek en een roze paraplu zijn die week in de aanbieding bij de HEMA.

Het wordt pas echt ernstig bij de kapselwaarschuwing. Die natuurlijk gepaard gaat met een niveau 5 windalarm. De gel van Schwarzkopf wordt van harte aanbevolen door de KNMI om een mogelijke crisis te voorkomen. U kunt wel met de trein gaan om uw kapsel te beschermen, maar door het windalarm is het mogelijk dat de treinen wat vertraging hebben. Er zouden namelijk eens takjes van de bomen af kunnen waaien. Als die op de rails komen, dan is dat natuurlijk slecht voor de treinen. Dat begrijpt u ook wel.

Nu dus een droogtewaarschuwing. Spa blauw schijnt warm aanbevolen te worden door de weerdokters. Ondertussen denkt KNMI verder wat ze nog meer kunnen doen om het weer weer hip te maken. Alleen maar alarmen en waarschuwingen gaan ook vervelen. Ik denk dat er kleurcodes gaan komen. Morgen een geel smogalarm. Dat is niet zo ernstig als rood, maar toch best gevaarlijk. In oktober een code rood windalarm. U kunt de bijbehorende t-shirts bestellen op de site van de KNMI. “Ik liep buiten tijdens code rood windalarm en mijn haar zit nog goed!”. Op de achterkant staat dan: “Met dank aan Schwarzkopf.”

Ik heb het idee dat we gewoon allemaal mietjes aan het worden zijn. Vroeger was het gewoon bloedheet of kutweer. En dat was balen. Nu krijg je een weeralarm, droogtewaarschuwing of er wordt een nieuw record gevestigd. Wat dat is nog iets wat me irriteert aan die weerberichten. De warmste maand juni sinds 1937. Het is in de eerste drie van juli nog nooit zo warm geweest sinds 1845. Het sinds maart 1295 niet meer voorgekomen dat een dinsdag in mei zou koud was, gevolgd door een zo’n warme woensdag. De luchtvochtigheid in oktober is nog nooit zo laag geweest in combinatie met zo’n droge luchtstroming uit het zuiden sinds 1184. Nou en! Gaat het nou vriezen of dooien morgen? Wordt het warm of koud? En blijft het droog of niet? De rest interesseert me geen reet.

Leave a Reply