Second Life is stom

Heb je het al gehoord? Boer Harmsma van op de hoek zit nu ook in Second Life met zijn boerderij. En die van De Groot, je weet wel, met zijn elektrozaak, die is ook druk bezig met zijn virtuele winkel. Hoezo? Nou, gewoon. Je moet wel in Second Life zitten tegenwoordig. Anders tel je gewoon niet mee man. Echt iedereen zit daarin. Wat je er kunt doen? Wees toch niet zo’n zwartkijker. Ben je altijd zo kritisch? Je kunt er rondlopen ofzo met poppetjes? Of ik er ook in rondloop? Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor.

Euhm, hier krijg ik dus niet een heel grappig stukje mee volgeschreven van vijf alinea’s. Maar het moet wel van het hart. Kan er alsjeblieft een bedrijf een persbericht uitbrengen met de mededeling dat ze NIET in Second Life gaan? Ik word er een beetje moe van namelijk. Zo’n jaar geleden heb ik een artikel voor PC Magazine geschreven over de virtuele werelden. Nou hou ik wel van nerd-dingen met internet en poppetjes enzo. Kan ook redelijk overweg met kompjoeters en het internet. En ik zal de laatste zijn om die ontwikkelingen af te kraken, nou…hmm…de een-na-laatste dan.

Maar toch, het lemmingsgedrag van bedrijven die met zijn allen zich in Second Life storten, stoort me. Dat zou niet moeten, want ik kan mijn energie wel voor andere dingen beter gebruiken, maar goed. Daar is het een beetje te laat voor. De enige reden die ik kan bedenken, is dat een persbericht uitgeven met daarin de boodschap dat je in Second Life gaat, is gegarandeerd een beetje media-aandacht. Een andere reden kan ik er absoluut niet voor verzinnen. Het handjevol Nederlanders dat momenteel in die wereld vertoeft, is absoluut geen interessante doelgroep. Het nog kleinere percentage daar weer van die ook daadwerkelijk geld uitgeven, is helemaal te verwaarlozen. Een flinke marketingactie in Lutjebroek zet meer zoden aan de dijk.

Daarbij vond ik Second Life nogal een nerderige wereld. Dat vond ik dus. Die toch regelmatig door vage kennissen nog wel eens gebeld wordt met de opmerking: “Goh, nu ik je toch aan de lijn heb, er is iets mis met onze computer”. Het was ook nogal moeilijk om onder de knie te krijgen. En daarbij vond ik er niet zoveel aan. In There.com heb ik met meer plezier rondgewandeld en zelfs ook geld uitgegeven. Zelfs nog over gedacht om een virtuele religie te beginnen in deze wereld, maar daar binnenkort meer over in mijn [schaamteloze plug]Eierdoos[/schaamteloze plug].

Euhm, dus eigenlijk komt dit stukje erop neer dat ik het volgende wil zeggen: Second Life is stom. Bedrijven die in Second Life gaan, zijn stom. En dat was het eigenlijk wel weer zo’n beetje. Volgende keer hopelijk weer meer inspiratie. Helpt vast als ik dan gewoon weer geen standpunt inneem.

Leave a Reply