Kleine linksbenige mannetjes

Davids speelde vanavond. En Zenden. Natuurlijk startte Cocu in de basis. En laten we Overmars niet vergeten. Een kwartet kleine, linksbenige mannetjes. Het is maar goed van Giovanni van Bronckhorst inmiddels in de vergetelheid is geraakt. Anders waren we met vijf kleine, linksbenige mannetjes naar Portugal gegaan.

Waarom weet ik niet precies, maar ik heb zo’n vermoeden dat we de titel gaan verspelen door dit aparte ras voetballers. Waarom hebben we er zoveel van? En waarom halen ze ook nog eens allemaal ons nationale elftal? Als je niet beter zou weten, zou je als voetbalclub elk kleine linksbenige mannetje contracteren die je kunt vinden.

Meneer de voorzitter, we presenteren onze nieuwste aanwinst voor het luttele bedrag van 20 miljoen euro: Piet Janssen. Zoveel geld voor Piet Janssen?!? Ik ken hem helemaal niet! Het is een klein, linksbenig mannetje meneer. Oh, dan is het goed. Kan hij voetballen? Daar komen we snel genoeg achter, maar de bondscoach is wel in hem geinteresseerd.

Tot overmaat van de ramp vullen we dat geheel nog eens aan met grootheden als Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart. Goede voetballertjes hoor, maar iemand als Thierry Henry kijkt daar natuurlijk faliekant overheen. Ziet ze letterlijk niet staan. En dat complete gebrek aan lengte vullen we dan aan met…Mario Melchiot. En wat daar mis mee is, weiger ik zelfs ook maar uit te leggen.

Daar win je de oorlog niet mee. Pierre van Hooijdonk moet dan nog voor de resterende centimeters zorgen, maar als pinchitter telt hij maar voor de helft mee. Nee, daarmee komen we er ook niet. Op die manier haal je alleen records als 25 oefenduels op rij ongeslagen blijven. Dat is net zoiets als twee weken lang, iedere avond bijna klaarkomen. Daar heb je ook geen ruk aan.

En dan komt alles toch weer neer op het gemis van slechts een man: Japie Stam. Theo Maassen verwoordde het treffend toen hij zei: “Mijn Jaap Stam staat er als ie er staan moet”. Als alles dan toch nog goed komt, dan zal dat liggen aan de onwrikbaarheid van de boom die in het voetbalveld geplant moet worden, Jaap Stam. De Terminator uit Kampen. De killer van de lage landen. Portugal, we komen eraan! Met een horde kleine linksbenige mannetjes en andere voetbaldwergen aangevoerd door onze Jaap!

Leave a Reply